Så här i postsemestertider med uppstart efter ledigheter eller för den delen omstart av upplägg i coronatidevarv, blir det extra viktigt att beakta skillnaderna mellan fysisk och psykisk närvaro.
Inte sällan har jag stött på exempel såsom:
-jag vill att du är med på mötet om blipp blupp
-nu har jag ett utvecklingssamtal som krockar, så jag har förberett X som kommer från oss istället
-nej, jag vill att det är du som är närvarande
-varför då..
( och här kommer det inte sällan vidare i dialog kring kompetens etc)
eller så ser det ut så här:
-varför jag det inte fixat?!
-när sades det detta?!
-på möte Y!!
-men jag var ju inte med där!
( såsom ett försvar i ett blamegame)
Du behöver som chef tänka funktion före person, men att det alltid är person som fyller funktion.
Hur sedan funktionen i sig översprider info, uppgifter etc ligger på hur denna leds.
Så nu efter lång tid ifrån varandra ( eller fortsatt ifrån varandra – fysiskt) så beakta hur ni ska mötas igen och den struktur ni behöver kring möten och beslut.
Inte sällan bottnar utbrändhet/ stressutmattningssyndrom i att individer ej har kunna stänga av och begränsa olika former av flöden, information och krav. Här har arbetsgivaren ett viktig åtagande att balanser- just att person ska kunna gå in och ur funktion, i syfte att inte bränna ut allt och alla. En vanlig fälla som har blivit allt mera vanlig då vi ska kunna bli nådda när och var som helst. Aldrig får en chans att koppla av, koppla ner och kanske bara sitta för oss själva och tomglo rakt ut i naturen på en parkbänk eller en sten i skogen.
I det privata näringslivet är detta särskilt svårt att få till då vi ofta snöar i på att just vissa sitter på specifik kompetens och sedan inte ger andra chansen att växa in i roller eller funktioner. Att öva och pröva- börja med lätta delar för att sedan axla allt mer därefter. Detta blir även ett problem i jobbsökarsammanhang, då allt fler förblir oprövade fastän kompetensen finns, men kanske inte just inom det specifika området- men det går däremot att snabbt ta igen detta och generalisera är min erfarenhet.
Så börja med att delegera uppgifter, följ upp, sätt upp krav och mål för funktionen och låt sedan öva delar allt efter som- lägg på mer efter hand- och du kommer att se att ditt team runt omkring dig växer ihop smidigt och elegant. Och med den bonusen att även individerna växer samt att ni får allt mer ökat förtroende för varandra- en av ledarskapets viktigaste beståndsdelar
Du blir bra på det du övar